Skip to content Skip to footer

B2B leadgeneratie

Het genereren van B2B leads is een vak apart. Door dit op de juiste manier te doen is er in de volgende fase van het verkoopproces veel winst te behalen. Reden genoeg om met elkaar door te nemen wat B2B leadgeneratie precies is en hoe je dit toepast.

We laten je een aantal voorbeelden van B2B leadgeneratie zien en geven je tips om zelf mee aan de slag te gaan. Tot slot gaat het over manieren om dit proces uit te besteden.

Contact opnemen

  Wat is B2B leadgeneratie?

  B2B leadgeneratie is een proces waarbij je als organisatie gericht leads genereert van potentiële zakelijke klanten. Het doel daarbij is om deze leads uiteindelijk te converteren tot klanten voor de producten of diensten die jij aanbiedt. B2B leadgeneratie verschilt van B2C leadgeneratie. Je bent bij B2B namelijk gefocust op zakelijke klanten in plaats van consumenten. Waardoor de benadering en middelen die je gebruikt vaak anders zijn.

  B2B leadgeneratie is op verschillende manieren in te richten. Zo kun je het doen met online marketing, telefonische verkoop of verzamel je leads op een beurs of evenement. Ook zijn er methodes als SEO, e-mail marketing, social media marketing en content marketing om in te zetten. Om B2B leadgeneratie succesvol op te zetten is een duidelijke doelstelling noodzakelijk. Een goed begrip van jouw doelgroep om gericht campagnes voor de juiste kanalen te creëren. Met behulp van marketing automation tools en het analyseren van data zijn de prestaties van campagnes vervolgens te meten en verbeteren.

  Door dit proces goed in te richten is een gezonde groei gewaarborgd. Met de juiste strategie leidt dit namelijk tot een stijging van de verkoopkansen en toename van het klantenportfolio.

  Welke soorten B2B leadgeneratie zijn er?

  Er zijn verschillende soorten B2B leadgeneratie. Meestal maakt men daarin een onderscheid tussen inbound of outbound leadgeneratie. Inbound leadgeneratie is een strategie waarbij je leads aantrekt door waardevolle informatie aan te bieden. Dit betekent dat je jezelf positioneert als een expert in jouw vakgebied en dat je informatie aanbiedt die waardevol voor jouw doelgroep is. Daarmee trek je geïnteresseerde prospects aan die zich aanmelden voor meer informatie of contact opnemen met jouw bedrijf.

  Outbound leadgeneratie is een strategie waarbij je actief op zoek gaat naar leads door middel van een directe benadering. Dit betekent dat je proactief zoekt naar geïnteresseerde prospects door hen te benaderen met een specifieke boodschap of een concreet aanbod. Het verschil tussen inbound en outbound leadgeneratie is dat inbound gericht is op het trekken van leads naar jouw bedrijf, terwijl outbound gericht is op het actief benaderen van leads.

  Voordelen B2B leadgeneratie

  Zij gingen je voor

  leadgeneratie referentie

  Hoe gaat GroeiLeaders jou helpen?

  We begrijpen dat sales uitbesteden best een beetje spannend kan voelen. Daarom neemt GroeiLeaders je altijd mee in het proces, dat er globaal als volgt uitziet:

  1

  Groeisessie

  We beginnen met een strategiesessie, waarin we door middel van een korte analyse het startpunt en de doelstellingen bepalen. 

  Wij noemen deze stap de GroeiScan.

  2

  Groeiplan

  Vervolgens presenteren we jou ons GroeiPlan, een hands-on-actieplan met concrete stappen, zodat je meteen aan de slag kunt. 

  Wij presenterem de ideale sales-marketingcampagne voor een optimale groei.

  3

  Implementatie

  Hierna gaan we, na jouw goedkeuring natuurlijk, het GroeiPlan implementeren. Hoe deze stap eruit ziet, is afhankelijk van jouw vraag met betrekking tot sales outsourcing.

  Van leads tot klanten, onze sales outsourcing laat zich niet beperken.

  4

  Monitoring

  Na de implementatie van het GroeiPlan houdt onze betrokkenheid niet op, want wij gaan voor duurzame Groei. We monitoren op afstand en evalueren de situatie met jou op een periodieke basis.

  Maandelijks geven we een volledige update en sturen we bij waar nodig. 

  Welke voorbeelden van B2B leadgeneratie zijn er?

  Er zijn tal van verschillende manieren om B2B leads mee te genereren. Hier nemen we een aantal voorbeelden met je door. Dit om je te inspireren, zodat het gemakkelijker is om aan de slag te gaan met B2B leadgeneratie.

  Voorbeeld 1 – Referral marketing
  Referral marketing is een effectieve manier om B2B leads mee te genereren. Dit houdt in dat je bestaande klanten vraagt om aanbevelingen te doen richting hun contacten en netwerk. Door deze aanbevelingen te ontvangen van betrouwbare bronnen, zijn de leads die je krijgt vaak van hogere kwaliteit en hebben ze een grotere kans om in zakelijke relaties te resulteren.

  Voorbeeld 2 – Content marketing
  Content marketing is een strategie waarbij je waardevolle inhoud creëert die jouw doelgroep helpt bij vraagstukken of interesses. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogposts, whitepapers, webinars of e-books zijn. Hiermee trek je geïnteresseerde prospects aan die zich aanmelden voor meer informatie of direct contact opnemen met jouw bedrijf.

  Voorbeeld 3 – Social media marketing 
  Social media marketing is een manier om B2B leads te genereren door middel van sociale media-kanalen zoals LinkedIn, Twitter, TikTok of Facebook. Door een effectieve social media-strategie te implementeren, kun je jouw doelgroep bereiken, interactie met hen hebben en leads genereren. Bijvoorbeeld door middel van gerichte advertenties of door deel te nemen aan relevante communities.

  Voorbeeld 4 – Search engine optimization (SEO)
  Search engine optimization (SEO) is een manier om B2B leads te genereren door jouw website hoger te laten ranken in de zoekmachines. Door gebruik te maken van relevante zoekwoorden, meta-tags en andere technieken, verbetert de vindbaarheid van jouw website. Waardoor je een grotere kans hebt om leads te genereren.

  Voorbeeld 5 – E-mail marketing
  E-mail marketing is een manier om B2B leads te genereren door gericht e-mails te versturen aan een groep van geïnteresseerde prospects. Hierbij maak je gebruik van e-maillijsten die je hebt opgebouwd of door gerichte e-mails te versturen naar leads die zich hebben aangemeld via een leadformulier. Door e-mails te versturen, kun je prospects informeren over jouw producten of diensten en aanzetten tot actie.

  Voorbeeld 6 – Beurzen en evenementen
  Beurzen en evenementen zijn een effectieve manier om B2B leads mee te genereren. Door deel te nemen aan beurzen of evenementen die relevant zijn voor jouw branche, kun je direct contact maken met geïnteresseerde prospects en leads genereren. Gebruik een stand of geef een presentatie. Ook kun je zelf evenementen organiseren of deelnemen aan rondetafelgesprekken en lezingen om leads mee aan te trekken. Ga naar beurskalender 2023 om een overzicht van alle beurzen in Nederland te zien.

  Voorbeeld 7 – Outbound sales
  Outbound sales is een manier om B2B leads te genereren door actief op zoek te gaan naar prospects. Dit kan bijvoorbeeld door middel van telemarketing, e-mailmarketing, of direct mail. Hierbij benader je prospects met specifieke boodschappen of aanbiedingen en probeer je hen te overtuigen om zaken te doen met jouw bedrijf. Dit vereist vaak veel tijd en inspanning. Tegelijkertijd kan dit direct tot sales leiden. Waardoor outbound sales een uitstekende methode is om mee aan de slag te gaan.

  Voorbeeld 8 – Account-based marketing
  Een strategie waarbij je focust op specifieke bedrijven of accounts die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn. Hierbij maak je gebruik van data en technologie om specifieke bedrijven mee te identificeren en gerichte campagnes te lanceren om deze accounts te veranderen in leads.

  Voorbeeld 9 – Webinars en webcasts
  Hierbij organiseer je een online sessie waarin je bepaalde informatie deelt of een demonstratie geeft over een onderwerp dat specifiek van belang is voor jouw doelgroep. De deelnemers aan dit webinar melden zich aan als lead door contactgegevens achter te laten.

  Voorbeeld 10 – Influencer marketing
  Je zoekt naar iemand met bereik op sociale media of iemand die een goede reputatie in jouw branche heeft. Vraag hem of haar om jouw product of dienst te promoten.

  Robert-Jan Burger

  Jouw head of growth
  06 20 69 46 53

  Logo Groeileaders Black

  Waarom GroeiLeaders?

  Wat moet ik doen om B2B leadgeneratie op te zetten?

  Om met B2B leadgeneratie aan de slag te gaan is het goed om dit allesomvattend te doen. Door zoveel mogelijk uit te proberen, zie je vanzelf wat er werkt en bouw je op basis daarvan aan een bestendige werkwijze voor de lange termijn. Ga aan de slag met de volgende tips:

  Tip 1- Definieer je doelgroep

  Voordat je begint met leadgeneratie is het belangrijk om duidelijk te maken wie jouw doelgroep is. Dit helpt je om gericht campagnes op te zetten en de inhoud aan te passen naar de specifieke behoeften en interesses van jouw doelgroep.

  Tip 2 – Maak een plan

  Maak een plan waarin je opschrijft hoe jullie proces van leadgeneratie verloopt. Kies voor een combinatie van verschillende methoden. Zoals content marketing, SEO, social media marketing en outbound sales. Bepaal welke methoden het meest geschikt voor jouw doelgroep en bedrijf zijn.

  Tip 3 – Creëer waardevolle inhoud

  Eén van de meest effectieve manieren om B2B leads mee te genereren is door waardevolle inhoud aan te bieden. Creëer inhoud die specifiek gericht is op jouw doelgroep en die hen helpt bij concrete vraagstukken of interesses.

  Tip 4 – Optimaliseer je website

  Zorg ervoor dat jouw website technisch geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat je een grotere kans hebt gevonden te worden door jouw doelgroep. Jouw website moet goed leesbaar zijn op verschillende apparaten en over een korte laadtijd beschikken. Gebruik hier tools voor als Lighthouse van Google. Dit kun je zelf doen of je kunt er een technische SEO specialist voor inschakelen.

  Tip 5 – Gebruik gerichte marketing- en verkooptechnieken

  Gebruik gerichte marketing- en verkooptechnieken om leads te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gerichte e-mails, telemarketing, direct mail of gerichte social media-advertenties. Door gericht aan de slag te gaan, is de kans het grootst dat je snel resultaat hebt.

  Tip 6 – Meet en analyseer resultaten

  Meet de resultaten van je leadgeneratie-inspanningen en analyseer deze om te zien wat wel en niet werkt. Dit helpt je om jouw strategie te verfijnen en verbeteren. Doe dit met tools als Google Analytics en richt eventueel een dashboard in met Power BI van Microsoft.

  Tip 7 – Houd het proces bij

  Leadgeneratie is een continu proces, dus zorg ervoor dat je het proces bijhoudt en verbetert. Dit door regelmatig jouw doelgroep te monitoren, de inhoud aan te passen en gerichte campagnes op te zetten.

  Door deze tips te volgen kun je een gedegen plan opstellen en gericht leads genereren die meer kans hebben om te converteren tot klanten.

  Vraag vrijblijvende GroeiScan aan

  Benieuwd hoe we jouw team kunnen helpen nog meer uit je sales te halen? Ontdek welke coachingstrajecten of trainingen passen bij jouw wensen.

  Hoe werkt B2B leadgeneratie uitbesteden?

  B2B leadgeneratie uitbesteden betekent dat je een externe partij inschakelt om leads voor je te genereren. Dit kan een marketingbureau, een leadgeneratiebedrijf of een freelancer zijn. Doe dit door specifieke taken uit te besteden of op één van de onderstaande manieren:

  • Pay-per-lead

  Hierbij betaal je een externe partij voor elke lead die zij voor je genereren. Dit kan een effectieve manier zijn om leads te genereren, vooral als je een klein budget hebt of als je geen ervaring hebt met leadgeneratie. Belangrijk is dat je goede afspraken maakt wanneer je voor deze vorm van uitbesteden kiest. Zodat het voor beide partijen duidelijk is aan welke criteria een lead moet voldoen en welke vergoeding er op welk moment betaald wordt.

  • Retainer

  Hierbij betaal je aan een externe partij een maandelijks bedrag voor een vast aantal leads. Dit kan een goede optie zijn als je regelmatig leads nodig hebt. Dit kost voor een MKB-er al snel tussen de €500 en €10.000 per maand. Afhankelijk van hoe de campagne precies is ingericht. Hier gaat het meestal om een vast aantal taken die zich maandelijks herhaalt.

  • Campagne

  Hierbij betaal je een externe partij voor een specifieke campagne, bijvoorbeeld om een bepaald product mee te promoten. Hiermee kader je een vast aantal taken af en is er een kop en een staart.

  • GroeiLeaders

  B2B leadgeneratie uitbesteden aan GroeiLeaders is een uitstekende keuze. In plaats van ons te concentreren op één specifiek gebied, bieden wij een breed scala aan methoden voor leadgeneratie, afgestemd op jouw specifieke behoeften. Onze ervaren en specialistische teamleden hebben een persoonlijke aanpak en zullen een oplossing vinden die specifiek is afgestemd op jouw organisatie. Wij maken nooit gebruik van manipulatieve technieken en starten altijd met een strategische sessie, gevolgd door een pilotfase van 3 maanden waarin we resultaten afspreken. Wij maken daarbij gebruik van automatiseringstools om jouw processen efficiënter in te richten. Zo kun jij je concentreren op kernactiviteiten en regelen wij jouw B2B leadgeneratie.

  Meer klanten dankzij sales uitbesteden?

  Deze webpagina is geschreven door Robert-Jan Burger. De oprichter van GroeiLeaders.nl. Dit artikel is 26 januari 2023 voor het laatst geüpdatet.

  De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij de totstandkoming van deze webpagina: YouLynq.me, Leadfeeder, KvK, en Cognism.

  Heb je vragen over deze content? Neem dan direct contact met mij op via +31202091630 of stuur een e-mail naar info@groeileaders.nl.

  Go to Top