Skip to content Skip to footer

Wat is smarketing?

smarketing

Smarketing. Het zou een samentrekking van ‘smart’ en ‘marketing’ kunnen zijn. Maar wat er werkelijk mee wordt bedoeld, is een samenwerking tussen ‘sales’ en ‘marketing’. Het doel van smarketing is het genereren van kwalitatieve leads en het converteren van deze leads in klanten. Smarketing is resultaatgerichte marketing: marketing die bijdraagt aan je sales.

Heeft mijn bedrijf smarketing nodig?

In feite is smarketing inzetbaar binnen elk bedrijf dat zich focust op verkoop en groei. Toch zijn er bedrijven die meer profiteren van smarketing dan anderen. Vooral B2B-bedrijven met een lange salescyclus hebben veel baat bij smarketing. Dit soort bedrijven verkopen vaak duurdere of complexere producten of diensten. Voorbeelden zijn technologie- en software bedrijven of consultancy bedrijven.

Ook bedrijven die grote verkoopteams hebben en een grote hoeveelheid leads genereren profiteren van smarketing. Smarketing maakt het salesproces sneller en efficiënter verhoogt het rendement op investering (ROI).

Bedrijven die zich richten op B2C en een kortere verkoopcyclus hebben, profiteren minder van smarketing. Hun klanten komen veel sneller tot een aankoopbeslissing, waardoor nauwkeurige afstemming tussen sales- en marketingactiviteiten minder essentieel is.

Van groot belang is ook de propositie of unieke waarde van een bedrijf. Wanneer de propositie duidelijk is voor de klant en aansluit bij de behoeften van de klant, helpt dit bij het genereren van leads en verkopen. Een heldere propositie zorgt daarnaast voor een betere afstemming tussen sales- en marketingactiviteiten. Dit resulteert in een efficiëntere salescyclus.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer sales en marketing samenwerken wordt het gemakkelijker om doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Smarketing biedt verschillende voordelen:

  • Efficiëntie: er wordt efficiënter gewerkt door een verbeterde samenwerking tussen sales- en marketingafdelingen;
  • Coördinatie: smarketing leidt tot een gecoördineerde benadering van leads, waardoor er minder leads verloren gaan;
  • Beter beeld van klantreis: door samen te werken kan beter aangesloten worden bij de wensen en behoeften van de klant en kan er gerichter worden geadverteerd;
  • Verhoogde ROI: smarketing versnelt het marketingproces en verhoogt het rendement op investering;·        
  • Enabler van online leadgeneratie: wanneer sales- en marketing teams hun inspanningen afstemmen, kunnen zij het online leadgeneratieproces optimaliseren. Het genereren van leads vindt hiermee gerichter plaats.

Wat zijn de verschillende smarketingmodellen?

Afhankelijk van de behoeften van een bedrijf, kunnen verschillende modellen of technieken worden ingezet. Vaak wordt een combinatie van beiden ingezet.

  • Leadmarketing is het genereren en bewerken van leads die interesse hebben in het product of dienst van het bedrijf. Verschillende technieken kunnen hierbij worden ingezet, zoals SEO, SEA en email-marketing;
  • Accountmarketing richt zich op het benaderen van speciale bedrijven of accounts en heeft het verkrijgen van zakelijke klanten als doel. Voorbeelden van technieken die hierbij onder meer worden ingezet zijn gerichte campagnes of evenementen;
  • Productmarketing focust op de propositie van een product of dienst en het communiceren hiervan naar de klant. Bijvoorbeeld door demonstraties, productlanceringen, contentmarketing en social media campagnes.

Kan ik smarketing uitbesteden?

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om smarketing activiteiten uit te besteden aan een externe partij. Outsourcing biedt toegang tot specialistische kennis en expertise en is een goede optie om het maximale te behalen uit sales- en marketing inspanningen.

GroeiLeaders helpt bedrijven met het opstellen en behalen van hun smarketingdoelstellingen. Wil je meer informatie over smarketing uitbesteden, of wil je beginnen met alleen sales uitbesteden? GroeiLeaders helpt je hierbij.

Welke alternatieven voor smarketing zijn er?

Er zijn ook andere methoden die zich richten op groei van een bedrijf en het aantrekken van klanten en als alternatief voor smarketing kunnen worden gezien.

  • Growth hacking is een vaak digitale methode om snelle groei van een bedrijf mogelijk te maken. Het richt zich op innovatieve methoden en test en implementeert deze. Growth hacking maakt vaak gebruik van social media, SEO, email-marketing en zoekmachineadvertenties.
  • Inbound marketing richt zich op het aantrekken van potentiële klanten in plaats van het benaderen van deze klanten. Klanten kunnen aangetrokken worden door relevante en educatieve content te produceren (zoals blogs, e-books en events). Inbound marketing maakt vaak gebruik van SEO, social media en marketing automatisering.

Wil je meer weten over smarketing? Vainu heeft er hier ook een handig artikel over geschreven.

Vraag vrijblijvende GroeiScan aan

Go to Top